P. U. L. A. de pe gard

Scrisul pe pereți mereu a fost o pasiune pentru mințile luminoase și creative, primii cracaleți fiind zgârâiați pe pereți încă în perioada paleoliticului.  

În topul inscripțiilor de pe pereți și garduri, cuvântul ”hui” ocupa primul loc. Asta acum pereții sunt plini cu mesaje electorale, cu ”vând jin și fasuli” ori ”cumpăr păr”, dar înainte toate gardurile erau pline cu inscripții ” Цой – жив! ”, ” Юля дура”, ”V+I= love” și… ”XYЙ”.

De mică eram o fire artistică și creativă, de asta purtam mereu în buzunar o cretă, ciordită de la școală în una dintre pauze. La mine în sat nu prea îmi foloseam creativitatea, că puteam fi recunoscută și pârâtă lui taică-miu, așa că de trei ori pe săptămână, vetrele școlii muzicale raionale se umpleau de creațiile mele și ale celor două gemene, pianiste, care aveau aceeași pasiune ca mine, pictura pe pereți. Viorica și Violeta erau două surori durdulii, cu bolfele mari și buzunarele pline cu cretă, dar cărora niciodată în viață așa și nu le-am zis pe nume. De unde știam eu care-i una și care-i cealaltă?

Școala muzicală era amplasată într-o clădire cam dărăpănată, cu un etaj, dar în fiecare primăvară pereții erau văruiți, iar vetrele erau date cu un fel de smoală neagră. Cât așteptam să înceapă lecția de solfegiu ne duceam în spatele școlii, scoteam cretele de prin buzunare și începeam a picta. Creta albă, vetrele negre – o frumusețe!

Ca să înțelegeți, de 3 ori pe săptămână mergeam la școala muzicală și de fiecare dată cineva spăla picturile noastre, pentru că la ora 15.00, când mergeam în spatele școlii cu cretele în buzunar, pereții erau curați. Nici zare de desen! Și noi scoteam cretele și începeam lucrul.

De fiecare dată desenam una și aceeași: două cercuri alăturate și … un cârnaț oval cu vârful în jos între aceste două cercuri. Pentru cei mai grei de cap care poate nu puteau descifra cracaleții noștri complicați, alături băgam și o descriere, adică, cu litere de tipar și mășcaaate desenam pe rând cele patru litere din care era format cuvântul.

Prima literă era P, urmată de U. Șirul literelor era urmată de L și A. Uneori, dacă aveam timp, desenam deasupra literei A și o căciuliță.

P.U.L.Ă.

Și pentru că repetarea este mama învățăturii, după ce terminam desenul și descrierea, mă mutam cu un metru mai la dreapta, mă așezam chirostrii, mă mai uitam o dată prin părți să mă asigur că nu ne vede nimeni și …începeam să desenez o pulă. Desenam muuulte-multe … (vezi cuvântul cela pe care l-am scris un șiuchi mai sus), până ajungeam la capătul vetrei. Eram 3 pictori cu 3  stiluri diferite. Eu desenam niște p#li cam de-un metru. Le-aș fi desenat poate și mai mari, să fie vizibile din cosmos, dar înălțimea vetrei nu-mi permitea să-mi manifest talentul, dincolo de un metru înaălțime. Cuvântul acela (vezi mai sus care) din patru litere tot îl scriam cu litere mășcaaate.

Cele două gemene făceau desenele mai mici. Una desena ”șioclejul”, iar alta desena literele. Și una din ele scria așaaaa de frumos, de caligrafic și artistic, încât lăsam baltă capodopera mea și admiram cum mânuța ei dolofană contura lin fiecare segment din fiecare literă.

P.U.L.A.

Și tocmai când eram într-o stare de profundă admirație pentru operele artistice fenomenale de pe peretele școlii muzicale, numai ce auzim în spatele nostru:

Deci voi sunteții ghiavolii care mânjăsc cu prostolojii pereții școlii! Mi-o spus mie directorul ca desenele apar lunea,  miercurea și vinerea. Și iaca v-am prins! Mă-ta așa v-o educat, fa?

Când am auzit vocea lui tanti Clava, direticătoarea, mi-a căzut din mână șfichiul de cretă rămas după ce am desenat 5 pu#i gigantice. Ne uitam la ea speriate, mute, de parcă era un apostol pogorât din cer și ne-a prins săvârșind cel mai mare păcat. Am clipit mărunțel din gene, am făcut stânga împrejur și când am rupt-o de fugă, ne-am oprit drept în clasa de solfegiu, cu cartea deschisă la tema ” Intonatii cromatice în la minor”.

4 gânduri despre „P. U. L. A. de pe gard

Adăugă-le pe ale tale

Hai, scrie, nu te rușâna!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: